Hogyan Válasszunk Építési Telket?

A megfelelő építési telek kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Végeredményében az építési telek kiválasztásánál gyakorlatilag arról döntünk, hogy hol szeretnénk élni. Nem elég tehát, ha csak a telek jellemzőit, fekvését, tájolását, panorámáját, növényzetét, szélviszonyait vizsgáljuk meg.

Mint minden választást, a majdani telek melletti döntésünket is számos, szubjektív tényező és egyéni igény befolyásolja (például a telek távolsága a munkahelytől, iskolától, óvodától, közlekedési lehetőségek, városközpont távolsága stb). Ezeket a szempontokat mindenkinek magának kell rangsorolnia és felállítania a fontossági sorrendet.

A szimpla gazdasági és racionális érveken túl érdemes egy kicsit intuitív döntést is hozni: elsétálva a telken és a környéken milyen érzésünk van? Szeretnénk ezek között az illatok, hangok között eltölteni életünk egy hosszú szakaszát? Fényképezzünk, hiszen jól jöhet még a végső döntés meghozatalakor!

A következő lépés a tulajdoni lap tanulmányozása: nézzük meg, milyen besorolású az adott telek, milyen terhek és bejegyzések vannak rajta.

Fontos tudni továbbá, hogy egy megvásárolt telken építeni, bővíteni, vagy bontani csak a jogszabályokban előírt módon lehetséges. A telkek beépítési mértékét a helyi és országos rendeletek határozzák meg. A település helyi építési szabályzatában tájékozódhatunk a telek beépíthetőségéről.

közművesítés és a talaj minősége jelentősen befolyásolhatja egy építési ingatlan árát. A talaj szerkezete tipikusan az a szempont, amellyel a vevők nem szoktak annyira foglalkozni, pedig a nem megfelelő talajtípus akár 20-30 százalékkal is megemelheti az építkezés költségeit. Laza talaj esetén a telek feltöltése is szükséges lehet, magas talajvíz esetén pedig az alap megfelelő szigetelése drágíthatja meg az építkezést. A lejtős telek is emelheti a költségeket, különösen akkor, ha köves talajjal társul. A közművesítés kérdése is lényeges pont, hiszen a költségek szempontjából nem mindegy, mely közművek vannak az utcában, és melyek azok, amelyek be is lettek vezetve.

Ha a fenti szempontok alapján megfelelőnek tűnik egy telek, ne sajnáljuk az energiát, és hívjunk építészt terepszemlére. Egy szakember egészen más szempontok alapján vizsgálja majd meg a telkünket. Elemzi az adottságokat, vizsgálja a benapozást, árnyékoló építményeket. Megnézi a közműellátottságot. Adjuk elő igényeinket és kérjük meg a helyszínelő építészt, hogy az Építéshatóságon érdeklődjön a beépítési lehetőségekről, korlátozásokról. Ugyanis előfordulhat korlátozás a területen, ami miatt nem valósíthatjuk meg elképzeléseinket, vagy kompromisszumra kényszerülünk.