A tervezői szakmai felelősség biztosításról

Napjainban már szerencsére jogszabályi kötelezettsége minden tervezőnek tervezői szakmai felelősség biztosítással rendelkezni, így természetesen nekem is van és a lehető legnagyobb csomagot fizetem.Azonban a legtöbb építtető nem tudja hogy a tervezői szakmai felelősség biztosítások között óriási különbség található.

Biztosítások óriási kártérítési limit különbségekkel rendelkeznek, mely limit pontosan csak a biztosítási kötvényből derül ki. A tervezők azzal próbálnak költséget csökkenteni hogy alacsonyabb összegű kártérítési limitet rögzítenek ezekben a kötvényekben, így egy esetleges károkozás esetén azok mitsem érnek. Ezekről a részletekről ha nem tud az építkezni vágyó, később jelentős anyagi kár érheti őt. Javaslom megbizonyosodni még a szerződés megkötése előtt arról hogy a tervező milyen fedezetű biztosítással rendelkezik.

A tervezés szerződés részeként a tervezői felelősség biztosítás kötvény számát is kötvényét is javaslom rögzíteni a szerződésben.A biztosítási kötvényekben a biztosított tevékenység is felsorolásra kerül így lehet például építészeti műszaki tervezésre, műszaki ellenőrzésre, tervezői művezetésre, felelős műszaki vezetésre is kötni a biztosítást, akár egyben, akár külön-külön is. Tisztelt építtetőknek javaslom hogy mindenféleképp olvassák át azt a részt is a biztosításban, annak tudatában, hogy a tervező milyen feladatokat fog ellátni az építkezésen és azokra is vonatkozik-e a biztosítási kötvénye.A szakmai felelősségbiztosítás a kártérítése kétféle lehet egyrészről. meghatározza az évenkénti limitet és meghatározza, hogy karonként mekkora fedezet áll rendelkezésre. A biztosítás a tervező önrészét is meghatározza.

Lehetőség van az időbeli hatály kiterjesztésére, ami azt jelenti, hogy még a tervezés után hány évvel később is fizet-e a biztosító az esetleges tervezési károk után. Ez azért lehet fontos, mert ha a tervezés után csak jóval később lesz a tervezésből kialakuló hiba észlelhető és az időbeli hatály nincs kiterjesztve, akkor a biztosító már nem fog fizetni a tervezési hibák után. Ugyanilyen fontos a szakág tervezők utáni kiterjesztés, mert ha egy generáltervező céget bízunk meg, csak ebben az esetben fizet a biztosító a statikai, gépészeti és elektromos tervezési munkák hibái után. Amennyiben a felelősségbiztosítás nem rögzíti ezen alvállalkozókra is a kiterjesztést, nem fog vonatkozni a biztosítás az alvállalkozókra.

Tudom, hogy nagyon összetettek és bonyolultak a tervezői szakmai felelőségbiztosítás részletei, de felmerülő kérdéseivel szívesen állok rendelkezésre, keressen bizalommal elérhetőségeim valamelyikén.